ElmosEspresso #6: Hoe overleef ik Gen Z op de werkvloer?
Samen met auteur, columnist en strategisch consultant Julien De Wit duiken we diep in de denk- en leefwereld van generatie Z. Wat drijft hen écht? Hoe versterken we de onderlinge samenwerking door elkaar écht te leren begrijpen? Vergeet de oppervlakkige clichés over “jong versus oud”. We worden allemaal gevormd door de tijd waarin we opgroeien. Dat bepaalt hoe we denken, werken en met elkaar omgaan.
1. De generatiekloof is slechts een klein putje
De generatiekloof is slechts een klein putje en geen kloof. We zijn allemaal kinderen van een tijdsgeest. Veel schijnbare verschillen zijn eerder het gevolg van snelle technologische en maatschappelijke veranderingen dan van onverenigbare waarden. Met oprechte nieuwsgierigheid en onderling respect wordt die kloof al snel een brug.
2. Misvattingen en onzekerheid spelen een rol
Het beeld van Gen Z als “lui, arrogant of overdreven mondig” is volgens Julien te simplistisch. Jongeren werken niet minder hard, maar wel anders – mét andere tools en andere prioriteiten. Hun ogenschijnlijk stoere houding is vaak een uiting van onzekerheid en druk van buitenaf. En zij zijn hierin zeker niet alleen: iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring, heeft baat bij helderheid en wederzijds begrip. Door transparantie, luisterbereidheid en heldere communicatie kunnen collega’s maar ook leidinggevenden deze dynamiek ombuigen tot iets positief.
3. Duurzaam werkgeluk draait om zingeving
Te vaak verwarren we werkgeluk met pingpongtafels, fruitmanden of originele functietitels. Leuk, maar niet de kern. Echt werkgeluk ontstaat wanneer medewerkers begrijpen welke rol ze spelen in een groter geheel. Een organisatie die haar missie, waarden en doelstellingen duidelijk communiceert en professionals écht ondersteunt in hun persoonlijke ontwikkeling, legt een stevige basis voor duurzame voldoening.
Jonge mensen zoeken niet simpelweg “een job”, maar een deel van hun identiteit. We willen onszelf kunnen zijn én groei. Een onderneming die helder weet waar ze voor staat en dat open uitdraagt, trekt automatisch mensen aan die zich met die visie kunnen vereenzelvigen. Zo ontstaat een symbiose die bijdraagt aan zowel persoonlijke als collectieve groei.
4. Van transparantie tot wederzijds begrip
Open dialoog is cruciaal. Durf vragen te stellen en durf te benoemen wat er speelt. Als een jongere collega een manier van werken heeft die je niet onmiddellijk begrijpt, kan je er best over spreken. Wees tegelijkertijd helder over loonstructuren, verwachtingen en groeikansen. Zo creëer je een omgeving waarin iedereen leert van elkaar, ongeacht leeftijd of ervaring.
Het “overleven” van Gen Z op de werkvloer is in werkelijkheid een kans om samen te werken en te groeien. Door empathie, openheid en het besef dat we allemaal, jong en oud, zoeken naar zingeving en houvast.
Nieuwsgierig? Volg ons YouTube kanaal voor meer interessante topics binnen werkgeluk en professionele groei.