ElmosEspresso #7: hoe hack ik mijn brein met voeding
Samen met dokter Rudy Proesmans - orthomoleculair arts - bespreken we de intrigerende vraag: ‘kan ik mijn brein hacken met de juiste voeding?’ Met zijn jarenlange ervaring en wetenschappelijke kijk op voeding, supplementen en een gezonde levensstijl, deelt Rudy zijn inzichten over hoe je je lichaam én brein in topconditie houdt. Met slechts enkele eenvoudige ingrepen kan je je energie en focus aanscherpen.
Samen met dokter Rudy Proesmans - orthomoleculair arts - bespreken we de intrigerende vraag: ‘kan ik mijn brein hacken met de juiste voeding?’ Met zijn jarenlange ervaring en wetenschappelijke kijk op voeding, supplementen en een gezonde levensstijl, deelt Rudy zijn inzichten over hoe je je lichaam én brein in topconditie houdt. Met slechts enkele eenvoudige ingrepen kan je je energie en focus aanscherpen.
1. Darmgezondheid = breingezondheid
Onze darmen worden wel eens het “tweede brein” genoemd. Een gezonde darmflora heeft immers een grote invloed op je mentaal welzijn, je energieniveau en helpt onze hersenen optimaal te werken. Hoe zorg je voor een gezonde darmflora?
- Vezels, vezels, vezels: dit haal je uit groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen en zaden.
- Gefermenteerde producten: yoghurt, kefir (bij voorkeur geit of schaap) en gefermenteerde groenten (zuurkool, kimchi). Deze bevatten veel goede bacteriën en enzymen.
- Vermijd onnodige toevoegingen: kies voor glazen bokalen in plaats van blik, en beperk industriële kant-en-klaar maaltijden.
Een gebalanceerde darmflora beschermt je tegen ontstekingen en heeft een gunstig effect op je gemoed, je energieniveau en zelfs op preventie van dementie.
2. Het belang van een mediterrane voedingsstijl
Een van de beste manieren om je lichaam (en brein!) gezond te houden, is volgens Rudy een mediterraan voedingspatroon. Denk aan:
- Veel verse groenten en fruit
- Peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten)
- Gezonde vetten (olijfolie, noten, zaden)
- Minder vlees, maar vaker vis of plantaardige alternatieven
- Volwaardige granen (speltpasta, linzenpasta, volkoren rijst)
Rudy benadrukt dat het oorspronkelijke mediterrane dieet – met gevarieerde, onbewerkte producten – als voorbeeld kan dienen. Let dus op de kwaliteit van de oliën, kies vaker voor zuivere producten en varieer met kruiden, kiemen en (geiten)kaas van biologische herkomst.
“Als je nu geen tijd maakt om te bewegen, zal je later tijd moeten maken om ziek te zijn.” – Dokter Rudy Proesmans
3. Suiker als wit vergif
Dokter Proesmans beschouwt suiker als een van de grootste vijanden van ons moderne voedingspatroon. We krijgen er simpelweg te veel van binnen. Dit zorgt voor schommelingen in onze bloedsuikerspiegel, energiedips, gewichtstoename en zelfs verhoogde kans op diabetes en kanker.
Hij raadt dan ook aan om geraffineerde suikers zoveel mogelijk te beperken. Een praktische tip is bijvoorbeeld om witte boterhammen met choco te vervangen door een schaal havermout of zuurdesembrood met notenpasta. Zo vermijd je energiedips en geef je je lichaam voedingsstoffen die echt bijdragen aan je gezondheid.
4. Supplementen: welke zijn nuttig?
Gezonde voeding blijft de basis, maar niet iedereen krijgt dagelijks alle nutriënten binnen. Rudy ziet in zijn praktijk heel wat tekorten. Enkele supplementen die volgens hem vaak nuttig kunnen zijn:
- Magnesium (liefst citraat, aspartaat of glycinaat)
- B-complex (vooral B12 mag hoger zijn dan de ‘klassieke’ norm)
- Omega 3 (bij voorkeur uit algenolie of een kwalitatief vissupplement)
- Vitamine D (waarden boven de 40-50 ng/ml geven betere bescherming)
Wie preventief aan de slag wil, kan overwegen om een kwalitatief supplement te nemen. De vorm en kwaliteit van het supplement zijn wel belangrijk. Zo bestaan er verschillende vormen van magnesium, maar niet alle varianten zijn even goed opneembaar en sommigen veroorzaken zelfs maag- en darmklachten. Kies dus voor magnesium citraat, aspartaat of glycinaat, bekijk altijd de ingrediëntenlijst en ga na of er geen onnodige vulstoffen in zitten.
5. Bewegen, slapen en af en toe “zondigen”
Hoe druk ons leven ook is, beweging en slaap mogen niet vergeten worden. Een regelmatige wandeling, even de trap nemen in plaats van de lift of tussen het werk door een paar eenvoudige oefeningen doen, kan al veel verschil maken. Rust en slaap zorgen voor het noodzakelijke herstel, zowel fysiek als mentaal. Dokter Rudy hanteert hierbij graag de 80/20-regel: als je 80% van de tijd gezond leeft, kun je best 20% van de tijd “zondigen” – denk aan een pizza of een glaasje wijn. Dat houdt het leuk en haalbaar, én het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om de gezonde keuzes aan te houden.
Benieuwd naar alle verhalen, anekdotes en verdiepende uitleg van dokter Rudy? Luister dan naar de volledige podcastaflevering. Volg ons YouTube kanaal voor meer interessante topics binnen werkgeluk en professionele groei.