6 tips om je zelfvertrouwen op het werk te boosten - Elmos IT consultancy

6 tips om je zelfvertrouwen op het werk te boosten

Zo ga je met meer zelfvertrouwen aan het werk

Bang om fouten te maken op het werk? Om collega's of klanten voor het hoofd te stoten door iets verkeerd te zeggen of te doen? Da's heel normaal. Maar een gebrek aan zelfvertrouwen kan wel stokken in de wielen steken van je carrière en verhinderen dat je je volledige potentieel benut. 

Onzekerheden maken het moeilijk om je te concentreren op je professionele ontwikkeling en toekomstige successen. Anderzijds helpt zelfvertrouwen je om je goed te voelen en je jobtevredenheid te vergroten.

Wil je graag wat zelfzekerder zijn op de werkvloer? Hier zijn alvast enkele tips!

Wees mild voor jezelf

Vaak zijn we onze eigen grootste criticus. Maar als je voortdurend negatief denkt over je skills en resultaten wordt het moeilijk om te groeien en jezelf te verbeteren. Haal jezelf dus niet naar beneden! Focus op alle talenten die je hebt en de mijlpalen die je al bereikt hebt. Denk liever aan wat je WEL goed kan in plaats van aan de struikelblokken waar je mee worstelt

Maar het allerbelangrijkste is te onthouden dat fouten maken best oké is. Sterker nog, van fouten leer je. Loopt er volgende keer iets mis? Bekritiseer jezelf dan niet, maar zie het als een leerervaring die je kan benutten om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. 

Fake it 'till you make it

Zelfvertrouwen opbouwen, kan tijd kosten. Dus kop op, glimlach en fake it 'till you make it! De juiste attitude helpt je al een heel eind op weg om positiever te denken.

Zelfs als je even twijfelt, vergeet dan niet dat je al zover gekomen bent dankzij je vaardigheden. En dat je nog veel verder zal geraken. Hoe meer je jezelf blijft vertellen dat je zelfverzekerd bent, hoe zelfverzekerder je je op termijn écht zal voelen. Bovendien zullen anderen dat merken en ook in je capaciteiten geloven.

Evalueer je prestaties

Zichtbare verbeteringen in je werk boosten je vertrouwen. Geregeld je prestaties evalueren, is dus heel belangrijk. Als je een taak hebt afgewerkt, vraag jezelf dan even af of er misschien toch een betere manier was geweest. Denk na over hoe je productiever zou kunnen zijn en betere resultaten zou kunnen behalen, en schrijf op welke acties je volgende keer kan ondernemen.

Boost je skills

Nieuwe skills aanleren, kan je helpen beter te worden in je job. Dat kunnen soft skills zijn, zoals werken aan je communicatie met collega's of klanten. Maar ook hard skills, zoals coderen.

Hoe beter je presteert, hoe meer vertrouwen je zal hebben in je vaardigheden en hoe makkelijker het wordt om nieuwe manieren van werken te vinden. Kwestie van geen twee keer dezelfde fout te maken en je carrière vooruit te helpen.

Challenge jezelf

Door uit je comfortzone te komen, ontdek je waartoe je allemaal in staat bent. Natuurlijk is dat niet altijd gemakkelijk, want je wilt het liefst gewoon doen waar je goed in bent. Maar jezelf uitdagen, is belangrijk om nieuwe vaardigheden te leren en je zelfvertrouwen te boosten.

Als je je uitdaging tot een goed einde brengt, voel je je veel zelfverzekerder en zie je dat je meer in je mars hebt dan je dacht. Dat is belangrijk om in de toekomst vol vertrouwen nieuwe verantwoordelijkheden op te nemen en nieuwe rollen uit te proberen.

Blijf up-to-date

Om met kennis van zaken te spreken en zelfverzekerd over te komen, moet je natuurlijk goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in je sector. Blijf geïnformeerd over de laatste trends en ga actief op zoek naar nieuws en updates.

Ook kennisdeling onder collega’s is superwaardevol. Vraag senior collega's advies om je eigen kennis uit te breiden. Volg daarnaast regelmatig opleidingen om je vaardigheden te verbeteren. Je zal zien, als jij duidelijk weet wat je doet, staan je collega's binnen de kortste keren aan jouw bureau om raad te vragen. Zelfvertrouwen verzekerd!

 

Je hoeft niet meteen in te zetten op alle punten tegelijk. Bepaal per week waarop je wil focussen en doorbreek op die manier de zaken die je onzekerheid triggeren. Leer jezelf nieuwe patronen aan die je energie en je zelfvertrouwen een boost geven. Zo zal je ook je werkplezier naar een hoger niveau tillen.