8 dingen die je best niet zegt op je eerste werkdag

Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Je kan het dus maar beter goed doen. Wat je beter niet zegt op je eerste werkdag lees je hier!

Yes! Je hebt eindelijk die IT-job op zak die ja al zo lang wilde. De zenuwen gieren waarschijnlijk door je lijf. En je hebt nu zoveel nieuwe dingen aan je hoofd, dat je bijna zou vergeten hoe belangrijk je eerste werkdag is. Want je weet wat ze zeggen: je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken! Hoe je je gedraagt en wat je zegt, zet meteen de toon voor al je toekomstige interacties ... en voor wat je nieuwe collega's van je zullen denken.

Om je een vliegende - en geen valse - start te helpen nemen, lijsten we alvast enkele dingen op die je best NIET zegt op D-Day.

Zo moeilijk is dat niet

Niemand houdt van betweters. Natuurlijk wil je uitpakken met je talenten en skills, vooral op je eerste dag. En uiteraard wil je dat je baas je leuk vindt en je potentieel ziet. En ja, je wil er vol energie invliegen! Maar probeer die eerste dagen en weken wat te 'dimmen'. Bescheidenheid siert. Door op te scheppen, gaan mensen je echt niet leuker vinden. En het zal al zeker geen indruk maken op je nieuwe collega's!

Wie moet ik hier zeker ontmoeten en wie vermijd ik best?

Klinkt als een redelijke vraag, toch? Mis. Want eigenlijk vraag je je kersverse collega's om te roddelen. To-taal onprofessioneel. Het zet niet alleen meteen de foute toon, je loopt ook het risico mensen kwaad te maken nog voor je goed en wel gestart bent. Bemoei je niet met andermans ruzies. Dat is alleen maar een recipe for disaster.

Da's niet hoe ik het geleerd heb

Als je een nieuwe IT-job begint, wil je natuurlijk je expertise laten zien. Daarvoor hebben ze je tenslotte aangenomen! Misschien heb je bepaalde dingen anders leren doen en wil je dat even melden. Het probleem is dat dit meteen een negatieve toon zet. Ook al heb je het anders geleerd, het is belangrijk te laten zien dat je openstaat om nieuwe dingen te leren en te proberen.

Kan je een geheim bewaren?

Zoals we al zeiden: gossip op het werk is not done! Stel niet te veel vragen (tenzij over je nieuwe job natuurlijk) en verspreid geen geruchten. Of dat nu gaat over je nieuwe bedrijf, je oude werkgever of iets anders. Blijf altijd zo professioneel mogelijk. Geloof ons: een reputatie als roddelkous is moeilijk af te schudden!

Mijn vorige baas wist echt niets

Zelfs al is dat waar en was je laatste baas een regelrechte *piep* ... guess what? Je hoeft dat echt niet van de daken te schreeuwen op je nieuwe werkplek. Het portretteert je alleen maar als iemand extreem negatief en dat is bijzonder schadelijk voor je reputatie. Vergeet niet dat alles wat je zegt en doet terugkaatst. Als je je eenmaal op een bepaalde manier hebt opgesteld, is het vaak moeilijk terug te draaien.

Hier heb ik écht geen tijd voor

Geheimpje: een groot deel van succes is sympathiek zijn en mensen voor je kunnen winnen. Jij hebt het misschien heel druk, maar anderen hebben het nog veel drukker. Ronduit weigeren iets te doen, is niet je beste optie. Overvolle agenda? Geen probleem, check gewoon je to-dolijst, je vindt vast wel nog een gaatje. Zo niet, leg dan gewoon de situatie uit en laat je collega weten wanneer je tijd hebt om te helpen.

Dat slaat nergens op

Een nieuwe job is een leerproces. Het duurt even om aan alles te wennen. Misschien kom je processen tegen waar je niet zeker van bent of die je niet echt logisch vindt. Het is cruciaal dat je open-minded blijft. In plaats van dingen af te wimpelen en te zeggen dat ze nergens op slaan, moet je net wat dieper graven en ze proberen te begrijpen. Of loop je liever het risico dom over te komen bij je nieuwe collega's?

Zo heb ik het altijd al gedaan

Als je lang genoeg iets doet, kom je makkelijk vast te zitten in een bepaalde routine of werkwijze. Want als het werkt, waarom zou je het dan veranderen? Het probleem is dat je daardoor overkomt als iemand die niet flexibel is en zich niet wil/kan aanpassen. Als je nieuwe kansen, projecten en promoties in de wacht wil slepen, moet je laten zien dat je nieuwe manieren van werken wil uitproberen.

Je droomjob nog niet op zak? Bekijk hier onze IT-jobs!