Analist: onmisbare schakel tussen IT, bedrijf en klant

Analisten brengen in kaart wat een bedrijf precies doet, waar de pijnpunten liggen en hoe die op te lossen. Maar daar houdt de job niet op!

Wat doet een analist? Simpel gezegd: de business vertalen naar IT. Analisten brengen in kaart wat een bedrijf precies doet, waar de pijnpunten liggen en hoe die op te lossen. Dat kan gaan van het verbeteren van processen en systemen tot het optimaliseren van bedrijfsdoelstellingen op strategisch niveau. Maar daar houdt de job niet op!

Hoe tovert een luciferfabriek een boomstam om in een minuscuul stokje om vuur mee te maken? Welke stappen doorloopt een bouwlustige klant van het binnenstappen van een bank tot het ondertekenen van een hypotheeklening? Hoe transformeert een autoconstructeur een berg stalen platen tot een comfortabele wagen?

Interne processen optimaliseren

Eén ding is duidelijk: in zowat alle bedrijven bestaan er heel wat interne processen tussen het moment dat grondstoffen binnenkomen en afgewerkte producten buitengaan. En dat geldt net zo goed voor goederen als diensten.

Om die interne processen te optimaliseren, is de eerste oplossing meestal het implementeren van software. Maar daarvoor heb je als bedrijf natuurlijk iemand nodig die weet waar de IT-mosterd te halen. Een kolfje naar de hand van de analist! Hij/zij analyseert en evalueert alle interne processen, geeft suggesties om ze te verbeteren en plant de implementatie van die oplossingen. De analist weet precies welke technologie waar gebruikt moet worden en welke software het best rendeert.

Een analist is trouwens vaak nauw betrokken bij de implementatie. Hij/zij voert testen uit, stuurt eventueel bij en maakt de nodige rapporten en kosten-batenanalyses voor het management. Hij schrijft zelfs de bijhorende handleidingen en documentatie, en traint vaak ook collega’s om met de nieuwe technologie aan de slag te gaan.

Tot slot onderzoekt en definieert een analist alle datavereisten om het IT-systeem en het businessproces hand in hand te laten werken.

Welke skills heb je nodig als analist?

Heel wat! Als analist ben je een onmisbare schakel tussen de IT-afdeling, het bedrijf en de klant. Zeg maar, de lijm die alles bij elkaar houdt. Je moet dus van vele markten thuis zijn: software en technologie in de vingers hebben, analytisch en kritisch kunnen denken, een teamspeler zijn én sterke communicatie- en leiderschapsskills in huis hebben.

Welke opleiding volg je om analist te worden?

De meeste werkgevers vragen minstens een bachelordiploma van een economische, business- of managementrichting. Maar met een master op zak krijg je waarschijnlijk voorrang. Heb je bovendien programmeertalen zoals Java, .NET, SQL en C++ onder de knie? Dan sta je al met één voet binnen de deur!

Business of functioneel analist?

Tot slot nog dit: vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen functioneel en business analist. Bij Elmos doen we dat bewust niet. Wij gaan er gewoon van uit dat een goede analist 'the best of both worlds' combineert!

Ben jij een analytische krak en op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk onze vacatures voor analisten en solliciteer!