Tom Dewaele, IT consultant bij Elmos

Wat doet een projectmanager

De eerste donderdag van november staat in het teken van 'Project Manager Day'. Maar wat is dat juist, een projectmanager?

Als projectmanager ben je de man of vrouw die het overzicht bewaart over een welbepaald project. Coaching skills zijn dus onontbeerlijk in deze functie. Tom Dewaele, via Elmos projectmanager bij AG Insurance, legt uit wat zijn job en zijn huidige project juist inhoudt.

Tom, wat doe jij concreet als projectmanager?

“In het algemeen: als je een project in goede banen wil leiden, moet je eerst alle requirements verzamelen van de business. Die ‘inception phase’ is heel belangrijk. Samen met de software-architecten lijst ik bijvoorbeeld vragen op om ze dan af te stemmen met de business. Hebben we het allemaal wel goed verstaan? Begrijpen we elkaar? Hebben we hetzelfde doel voor ogen? Want het is erg belangrijk om in te schatten wat de verwachtingen zijn. Hier nemen we behoorlijk wat tijd voor. In deze fase schatten we ook in wat het project zal kosten. Daarna plannen we de oplevering in naar een concrete ‘target day’ binnen het voorziene budget. Aan deze voorbereidende fase wordt vaak te weinig tijd besteed, terwijl ze nochtans de meeste intellectuele energie vergt. Want requirements kunnen op papier heel anders geïnterpreteerd worden en zoiets kan veel onnodige stress veroorzaken...”

Wat is je huidige uitdaging? 

Momenteel ben ik met een digitaliseringsproject bezig binnen AG Insurance, namelijk het digitaliseren van zowel uitgaande als binnenkomende communicatie. Digitalisering is zeker in deze coronatijden heel belangrijk. Wie niet op de digitale trein springt, blijft op het perron staan.”

Wat maakt je job zo leuk?

“Er zijn in mijn ogen twee soorten projectmanagers. Eén die vanuit een ivoren toren zijn project managet en inhoudelijk geen affectie heeft met wat zijn team oplevert. Ik tel mezelf bij een tweede soort projectmanagers. Ik focus me extra op de inhoud, denk mee met de architecten over oplossingen en stuur hen zelfs bij waar nodig. Ik heb intussen veel ervaring in de verzekeringswereld, dus ik kan wel wat challengen. Dat maakt mijn job leuk: ik mag meedenken.

Heb je een IT-achtergrond nodig?

Ik vind van wel. Een ontwikkelaar kan komen met inschattingen die ofwel veel te laag of veel te hoog zijn. Ik ken de complexiteit van wat erachter zit. Je kan de IT-achtergrond wel opbouwen door ervaring op te doen. Ikzelf heb eerst wiskunde gestudeerd en heb daarna een aanvullende master informatica behaald. Ik ben gestart als functioneel analist en zo door doorgegroeid naar application owner en projectmanager. Wat ik ook wel belangrijk vind, is dat je de business kent. Als je de business niet kent, is het moeilijk om de complexiteit van je project in te schatten.

Welke skills heb je nodig als projectmanager?

“Je moet - vanzelfsprekend - communicatief zijn, maar ook erg gestructureerd kunnen werken. Je moet stressbestendig zijn en behoeden dat eventuele stress naar je teams zou voortvloeien. Daarnaast zijn flexibiliteit en analytisch kunnen denken noodzakelijke eigenschappen die je moet beheersen. Van een project mag je niet alleen de cijfers en de planning kennen. Je moet het ook inhoudelijk begrijpen.”

Kan je je job makkelijk van thuis doen?

“Telewerk maakt mijn job niet echt moeilijker. Door te werken op afstand mis je wel heel veel niet-formele communicatie, zoals het praatje aan de koffiemachine waarbij je naast de privé-babbels toch ook automatisch over het werk praat. Daar zal je makkelijk vernemen tegen welke problemen je teams oplopen. Ik denk dat je thuis minder makkelijk je telefoon zal nemen om over problemen te communiceren. Maar mijn team is sinds de corona-lockdown in maart heel goed bezig. Qua performantie lijdt het team er niet onder. Alles loopt erg vlot. Maar ikzelf zit wel liever bij mijn mensen dan hier thuis alleen. In juli had AG twee verplichte kantoor- of teamdagen ingevoerd. Als projectmanager was het dan wel moeilijk om alle teams te zien. Ik moest kiezen op welke dag de meeste mensen van mijn teams aanwezig waren.”

Tom Dewaele, projectmanager bij Elmos

Waarom werk je graag bij Elmos?

“Als freelancemedewerker word je bij Elmos betrokken bij het bedrijfsgebeuren. De communicatie is heel persoonlijk en er wordt regelmatig overlegd met de consultants. We worden ook uitgenodigd op de ICTech Day, maar ook op andere seminaries waarbij er steeds een afweging is tussen technische inhoud en sociale skills. Ook de cultuur bij Elmos spreekt me aan. Ik heb vele jaren bij een ander ICT-bedrijf gewerkt, ik kan dus vergelijken. In het pad dat onze CEO Liesbeth uitstippelt voor Elmos kan ik me helemaal vinden. Ook de social events, die spijtig genoeg door de coronacrisis niet meer live kunnen plaatsvinden, zijn ook altijd heel erg leuk en leerrijk. Het is altijd fijn om collega's terug te zien die bij andere klanten werken en onze ervaringen uit te wisselen”