IT consultant Niek Janssen is Project Manager

Niek Janssen over zijn carrièreswitch naar IT-consultant

Van departementshoofd Engels in het Verenigd Koninkrijk tot IT-consultant bij Elmos. Niek deed het. Benieuwd naar zijn verhaal?

 

Sinds hij op zijn elfde zijn eerste computer kreeg, is Niek z’n passie voor IT alleen maar groter geworden. Toch koos hij niet meteen voor een job in IT. Met zijn bachelordiploma Lichamelijke Opvoeding en Talen op zak, ging hij - na enkele jaren voor de klas te hebben gestaan in het Vlaamse en Waalse landschap - in het Verenigd Koninkrijk aan de slag als hoofd van het departement Engels in een secundaire school. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, combineerde hij die functie met studies computerwetenschappen waarna hij departementshoofd Computer Science werd. Toen de lokroep van familie en vrienden hem weer naar België bracht in 2017, besliste hij definitief de stap te zetten naar de IT-wereld. En daar heeft hij nog geen seconde spijt van.

Van waar die carrièreswitch?

“Ik had het gevoel dat ik alles bereikt had als leerkracht in mijn vakdomein en wou absoluut vermijden dat ik geen fun meer zou beleven aan mijn job. Dus volgde ik mijn tweede passie, IT. Bij Elmos kreeg ik de kans betaalde dagopleidingen te volgen. Dat was intens, maar heel interessant. In 2017 kon ik meteen aan de slag als applicatiebeheerder en software test engineer op de R&D-afdeling van KBC. Een leuke, uitdagende job waarin ik mijn nieuwsgierigheid helemaal kwijt kan. Vier jaar later ga ik nog elke ochtend met plezier werken. Ondertussen als Project Manager voor Fluvius, Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas."

Hoe ben je doorgegroeid tot Project Manager?

“Ik ben altijd al een people manager geweest. Omgaan met verschillende karakters, leeftijdsgroepen en culturen, dat ligt me wel. Ik haal graag het beste in mensen naar boven. Nadat ik bij Elmos had laten vallen dat ik graag zou doorgroeien tot projectmanager, kreeg ik de kans een opleiding te volgen op hun kosten.”

Je wordt daarbij begeleid door competence manager Kevin. Tevreden?

“Kevin is een geweldige ‘sparringpartner’. Als we met elkaar praten, staat plezier in het werk altijd voorop. Hij stimuleert me om te blijven groeien en te leren. Door elk jaar een extra certificaat in people management of project management te behalen, bijvoorbeeld. Ik wil zoveel mogelijk verschillende dingen doen, een open vizier hebben en houden. Zo blijft de job boeiend en uitdagend.”

Waarom kies je precies voor een job als consultant?

“Als IT-consultant kan je snel veel ervaring opdoen. Je oefent verschillende functies uit in bedrijven en leert continu bij. Dat houdt de job heel boeiend. Elke dag is anders. Is de klik er niet met een project dan kan je vragen om een ander project toegewezen te krijgen. Al heb ik dat laatste zelf nog niet meegemaakt, Elmos weet me altijd aan de juiste projecten te koppelen.”

 

“Als consultant kan je snel veel ervaring opdoen. Je oefent verschillende functies uit in bedrijven en leert continu bij. Dat houdt de job heel boeiend.”

 

Hoe voel je je bij Elmos?

“Heel goed. Elmos is een IT consultancybedrijf dat begaan is met zijn werknemers.  Ze geven iedereen een kans, ook als je uit een totaal andere branche komt, zoals ik. Er heerst een familiegevoel onder collega’s. We lachen veel, maar hebben ook serieuze gesprekken. Ik kan hier mezelf zijn. Bovendien kom ik met een brede waaier aan klanten in contact. Dat schept heel wat opportuniteiten.”