Vijf voordelen van een data governance-strategie

Data is het nieuwe goud. Elke dag wordt er meer en meer data geproduceerd door bedrijven. Deze trend zal exponentieel stijgen.

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gelezen, data is het nieuwe goud. Elke dag wordt er meer en meer data geproduceerd door bedrijven. Deze trend zal zich niet alleen verderzetten maar exponentieel stijgen. Verwacht wordt dat we tegen 2025 maar liefst 92 keer zoveel data produceren dan nu het geval is. Maar hoe waardevol is deze data effectief? Onze Data Competence Manager vertelt je er meer over in deze blog.

Het bekende principe ‘garbage in, garbage out’ is hier meer dan ooit van toepassing. Om effectief ook iets nuttigs te doen met al deze gegevens moeten we ook durven vertrouwen dat ze correct zijn en een bepaalde kwaliteit hebben. Voor veel bedrijven is een goede data governance dan ook relevanter dan ooit. Een goede data governance zorgt ervoor dat we gegevens veilig, privaat en accuraat kunnen bewaren.

Tools om overzicht te behouden

Naarmate de complexiteit van de data toeneemt, hebben organisaties steeds meer moeite om een goed overzicht te behouden. Om deze pijnpunten te verhelpen zijn er de laatste jaren verschillende tools en domeinen binnen data governance ontstaan. Populair zijn bijvoorbeeld tools zoals Amundsen en Alation, waarmee je een datacatalogus kan bouwen door te gaan zoeken in de verschillende databronnen, denk aan een Google search voor je bedrijfsdata. Anderzijds ontstaan er ook nieuwe domeinen zoals “Data Observability”, waarbij verschillende start-ups - zoals het Belgische Soda - tools bouwen om in real-time slechte data te identificeren, zodat er onmiddellijk actie kan worden ondernomen.

Dit alles zorgt ervoor dat de hele data governance-markt tegen 2025 vijf keer groter zal zijn dan nu. Vragen voor profielen zoals Data Governance Consultant zien we dan ook steeds vaker terugkomen bij onze klanten.

Voordelen van een data governance-strategie

Is data governance dan echt zo belangrijk? Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die bedrijven met een goed uitgewerkte data governance-strategie hebben:

1. Beter omgaan met risico: er is een duidelijk beeld van wie toegang heeft tot welke data en bij een eventueel gegevenslek is sneller duidelijk welke data geïmpacteerd zijn. Ook zal potentieel slechte data sneller worden opgemerkt.

2. Het is mogelijk om sneller beslissingen te nemen: aangezien er een duidelijk overzicht s van waar bepaalde gegevens zich binnen de organisatie bevinden en wie deze beheren, kunnen projecten sneller gestart worden.

3. Beter beheer van kosten: aangezien er een overzicht is van welke gegevens er binnen de organisatie bestaan en wie deze gebruiken, kunnen dubbele en onnodige databronnen sneller verwijderd worden.

4. Naleving van de regelgeving: doordat duidelijk is wie toegang heeft tot welke data en waar persoonsgegevens overal te vinden zijn, is het makkelijker om te voldoen aan de verschillende regelgevingen zoals GDPR.

5. Betere datakwaliteit: doordat teams verplicht zijn om de data die ze beschikbaar stellen goed te documenteren, is het makkelijker om na te gaan of bepaalde gegevens aan de minimum kwaliteitseisen voldoen.

Will je nog meer tips over data? Hou dan zeker onze blogpagina in de gaten