Wat doet een data-analist?

Wat is de rol van een data-analist precies? We sommen de belangrijkste taken en competenties van een data-analist voor je op in dit blogartikel.

Data is het nieuwe olie, zo luidt de boutade. Klinkt prima, maar voor je die “olie” kan gebruiken, moet die op een of andere manier “geraffineerd” worden. Daarvoor heb je een data-analist nodig. Wat een data-analist nu precies doet? Dat leggen we je graag uit in deze blogpost.

Tegen 2025 463 exabyte aan data

De hoeveelheid data die we met z’n allen produceren, is de laatste jaren exponentieel toegenomen. De reden? We worden steeds digitaler. Van het surfen op het web over gebruik van sociale media tot het uploaden van filmpjes naar YouTube. Overal laten we digitale sporen na. En niet alleen mensen genereren steeds meer data, ook machines doen dat. Denk bijvoorbeeld aan alle mogelijk IoT-apparaten (Internet of Things) die er de laatste jaren online zijn gekomen.

Volgens het World Economic Forum werd er in 2020 wereldwijd ongeveer 44 zettabytes aan data aangemaakt. Dat is ongeveer 44 miljard terabytes. Die kwamen onder meer van de ruim half miljard tweets die werden uitgestuurd, de 294 miljard mails die werden verzonden en de vijf miljard zoekopdrachten die Google verwerkte. Alleen al Facebook was in 2020 op z’n eentje goed voor 4 petabyte aan data (4.000 terabytes).

Dacht je dat we daarmee ongeveer aan de limiet zaten? Think again. De hoeveelheid gegenereerde data zal de komende jaren exponentieel stijgen. Specialisten verwachten dat we tegen 2025 ongeveer 463 exabyte aan data per dag zullen maken. Om een idee te geven: dat komt overeen met bijna 213 miljoen DVD’s… per dag.

Data verbruik - World Economic Forum

De taak van de data-analist

De berg aan data waarover bedrijven en organisaties beschikken, wordt steeds groter. Die data kunnen bedrijven inzetten om hun businessprocessen te stroomlijnen, een nieuwe dienst te lanceren of eenvoudigweg om omzet te vergroten. De informatie om dit te doen komt er natuurlijk niet zomaar. Die moet eerst als het ware ‘geëxtraheerd’ en geanalyseerd worden uit de data en precies dát is de taak van de data-analist: een data-analist zet data om in bruikbare inzichten. De belangrijkste taak van de data-analist is om grote hoeveelheden aan data:

  • te verzamelen en op te poetsen,
  • te converteren naar bruikbare formaten en
  • te structureren voor gebruik door een applicatie (datamodellering).

Tools die een data-analist gebruikt

Essentiële tools die de data-analist inzet zijn bijvoorbeeld PowerBI en Tableau om dashboards te maken. Maar zeker ook SQL, dé standaardtaal voor het opvragen van data uit (relationele) databases. Ook programmeertalen als R of Python behoren meestal tot de basiskennis van een goede data-analist. Het zijn talen waarmee snel geavanceerde, statistische bewerkingen op datasets kunnen worden losgelaten en dat laat ook al vermoeden dat een goede beheersing van statistiek een essentiële kunde is voor data-analisten.

Competenties van een data-analist

Naast technische en analytische vaardigheden moet een data-analist ook over soft skills beschikken. Goede communicatie- en presentatievaardigheden en vertrouwd zijn visualisatietechnieken en -tools zijn daarvan allicht de belangrijkste. Een data-analist moet immers snel en begrijpelijk bepaalde inzichten uit datasets kunnen communiceren aan zijn teamleden of aan de eigenaars van de data. Zij kunnen op basis daarvan dan “datagedreven” beslissingen nemen.

Ben jij geïnteresseerd in data? En ga je graag aan de slag als data-analist bij een van onze klanten? Neem dan contact op met Kathleen Preso op 0476 24 83 92 of via kathleen [dot] preso [at] elmos [dot] be.