Zo maak jij een goede indruk op je nieuwe job als IT-consultant

Je kan maar één keer een eerste indruk maken! Hier zijn alvast 6 tips om je stempel te drukken op je nieuwe job als IT-consultant.

Je sollicitatiegesprek was een schot in de roos. Die job als IT-consultant is van jou! Maar nu begint het échte werk pas. En je weet wat ze zeggen: je kan maar één keer een eerste indruk maken! Hier zijn alvast 6 tips om je stempel te drukken op je eerste werkdag.

1. Vroeg is het nieuwe laat

Niks zo ergerlijk als te laat komen op je eerste werkdag. Sta dus wat eerder op, drink desnoods een derde kop koffie en begin extra vroeg aan je nieuwe job als IT-consultant. Het kan ook geen kwaad om die eerste dag niet te lang te pauzeren en 's avonds wat langer te blijven. Of om proactief uit de hoek te komen en niet met je vingers te zitten draaien als je die eerste dag nog niet zo veel te doen hebt. Kortom, ga efficiënt met je tijd om en toon je enthousiasme.

2. There's no 'I' in 'lunch break'

Over lunchpauzes gesproken: breng die samen met je collega's en andere consultants door om hen te leren kennen. Verspil zo'n kostbare tijd niet door een broodje achter je computer te eten of een boodschap te gaan doen. En krijg je een uitnodiging om na het werk iets mee te gaan drinken? Go! Die Netflix-serie kan wel even wachten.

3. Dress to impress

Heel wat studies hebben aangetoond dat mensen al een oordeel over je vormen binnen de eerste seconden van jullie ontmoeting. En je kleding versterkt die indruk alleen maar. Schenk de eerste dagen dus wat extra aandacht aan je outfit, ook al werk je in een casual IT-omgeving. Naarmate je meer over de bedrijfscultuur te weten komt, pas je je aan. Maar ook je houding telt. Vergeet dus zeker ook geen glimlach te 'dragen' en te tonen dat je enthousiast bent over deze kans. Je collega's en managers zullen je positiviteit associëren met teamspirit en goede resultaten.

4. Netwerk, netwerk, netwerk!

Benut elke kans om te netwerken met mensen in je bedrijf. Neem deel aan personeelsvergaderingen, opleidingen, conferenties, events ... In een nieuwe job is het extra belangrijk om hard te werken aan je netwerk. Dat opent deuren die anders misschien gewoon gesloten blijven.

5. Zoek een mentor

Ga op zoek naar iemand in je bedrijf die een professionele mentor voor je zou kunnen zijn. Iemand die je de weg kan wijzen tijdens de eerste dagen en weken. Dat is een enorme troef. Je leert snel bij, wint tijd en wie weet, ontmoet je nog meer interessante mensen via het netwerk van je mentor. Win-win-win!

6. What's in a name?

Last but not least... Ben je slecht met namen? Dan is nu het moment om daar iets aan te doen en extra te focussen. Niks zo vervelend voor je nieuwe IT-collega Sofie om Katrien genoemd te worden. Maak er een doel (en erezaak) van om alle namen van je nieuwe collega's tegen het einde van je eerste week te kennen. Zo creëer je snel een persoonlijke band op de werkvloer.

Wil je nog meer tips? Houd dan onze blogpagina in de gaten!