Freelance of vast in dienst werken? De voor-en nadelen voor jou afgewogen

Een uiteenzetting van de voor- en nadelen bij de keuze tussen vast in dienst werken of als freelancer aan de slag gaan.

3 minuten read
Bjorn Vanden Broeck
12.12.2022
Blog

Als freelancer ben je je eigen baas, je bepaalt zelf je tarief en je kan al je lekkere restaurantbezoeken inbrengen als onkosten. Waarom zou je dan nog werken in vast dienstverband?Maar wat dan als je zonder project komt te vallen? Of je bent ziek? En nog niet gesproken van de alle administratie die bij freelancewerk komt kijken. De clichés zijn voldoende gekend, maar welke argumenten pleiten nu echt voor de ene of de andere toekomst? Wij zetten er graag enkelen voor jou op een rijtje.

Voordelen van werken als freelance IT-professional

 • Als freelancer ben je je eigen baas, waardoor je veel vrijheid ervaart.
 • De kosten om als freelancers te starten zijn verwaarloosbaar. Met enkel een pc en een smartphone kan je al aan de slag. Belangrijk om weten: om het interessant te maken moet je wel een vennootschap oprichten.
 • Je kiest zelf welke opdrachten je aanneemt, waar en wanneer. Je moet uiteraard

  wel zelf op zoek naar een nieuwe opdracht, wanneer de vorige afgelopen is.
 • Je bepaalt je eigen tarief. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat alle kosten ook voor jezelf zijn (denk aan een wagen, verzekeringen, sociale bijdragen, bijkomend pensioen, etc) en wanneer je owv ziekte niet kan werken of je neemt verlof, kan er uiteraard niet gefactureerd worden.

Voordelen van werken als IT-consultant in vast dienstverband

 • Als je vast in dienst werkt, heb je op financieel vlak meer zekerheid. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten. En wanneer je eens zonder opdracht komt te vallen, loopt je loon gewoon door.
 • Je hebt een vast loon - ook wanneer je ziek valt - inclusief eindejaarspremie, betaalde feestdagen en vakantiegeld.
 • Samen met je werkgever bekijk je welke opdrachten het best passen bij je kennis en kwaliteiten. Je carrièrepad stippel je samen uit.
 • Je hoeft zelf geen administratie op te volgen.
 • Je werkgever zorgt voor je verzekeringen en sociale bijdragen en je pensioenopbouw..

Als IT professional hoef je je weinig zorgen te maken over werkzekerheid. Welke keuze je ook maakt voor je eigen toekomst, je kan er steeds een gevarieerd en (mentaal) rijk professioneel leven mee leiden. Het is dus geen objectieve afweging, maar eerder een keuze waar jij je het best bij voelt.

Wil je de overstap maken van bediende naar het freelance statuut, zoek dan een goede boekhouder en maak samen met hem je businessplan op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hou je ervan je eigen baas te zijn en zelf je opdrachten uit te kiezen? Of kies je liever voor zekerheid en standvastigheid en kies je die opdrachten samen met je werkgever? Zowel freelancers als IT-consultants in vast dienstverband worden bij Elmos met open armen ontvangen. Bekijk onze vacatures en wie weet klinken we binnenkort op een geslaagde samenwerking tijdens een van onze leuke events (je leest het correct, ook onze freelancers IT-consultants worden uitgenodigd op onze talrijke bijeenkomsten).

Zin gekregen om je aan te sluiten bij onze IT'ers? Leer ons kennen of bekijk onze openstaande vacatures.

Meer nieuws

Alle nieuws