Een Business/Functioneel Analist moet van veel markten thuis zijn. Stakeholder management, change management, communicatietechnieken, procesidentificatie, informatiemodellering, UML, applicatie-integratie, testing… Er komen heel wat diverse skills, tools en technieken bij kijken. Op de arbeidsmarkt is er veel vraag naar seniorprofielen met ervaring. Elmos speelt in op die nood door ook gemotiveerde niet IT-profielen de kans te geven zich te ontplooien tot analist. In juli organiseerden we daarom een opleiding onder de deskundige begeleiding van Sven Vermeulen van The Master Labs.
Sven, een analist, wat doe die precies?
Simpel gezegd: een bedrijf heeft een probleem op te lossen of een opportuniteit die het wil benutten en rekent daarvoor op de hulp van een analist. Klinkt eenvoudig. Maar in de praktijk merkt die analist meestal snel dat het bedrijf niet exact weet wat dat probleem is of waar die opportuniteit zich bevindt. Een analist helpt het probleem te identificeren en een oplossing te formuleren en te implementeren. Je werkt dus echt mee aan de fundamenten van een organisatie. Je sleutelt aan haar processen, mensen en systemen. Dat maakt het een opdracht van onschatbare waarde.
Klinkt als een grote verantwoordelijkheid. En vooral als een job waar je verschillende skills voor nodig hebt?
Inderdaad. Als analist moet je zowel het bedrijfs-, het technisch aspect als het menselijk aspect ondersteunen en begeleiden. Daar komen heel wat skills bij kijken. Van procesidentificatie en informatiemodellering tot change, project en conflict management. En omdat elk project zijn eigen uitdaging vormt, moet je als IT-analist die skills telkens anders inzetten. Je moet met andere woorden precies weten wanneer je welke skills moet gebruiken om de meeste waarde te bieden. Want hoe eenvoudig een project op het eerste gezicht ook lijkt, er schuilt altijd een diepere problematiek achter. Vergelijk het gerust met een dominoparcours, waarbij je de stenen op een andere en betere manier moet neerzetten. Maar de vele obstakels onderweg kunnen ze meteen weer doen omvallen.
En dat leer je allemaal tijdens deze IT-opleiding?
Onze opleiding volgt het proces dat analisten volgen in hun day-to-day job. Deelnemers leren stap voor stap om de juiste skills, tools en technieken toe te passen en hun missie tot een goed einde te brengen. We schenken in de IT-opleiding dus evenveel aandacht aan het technische als aan het menselijke aspect van elk project.
Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te volgen?
Niet echt. De opleiding is gericht op praktische inzichten. Theorie is natuurlijk een belangrijk fundament, maar het gaat toch vooral om de toepassing ervan. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn we erin geslaagd een structuur op te bouwen die voor iedereen toegankelijk is, zonder voorkennis. Alle nodige achtergrond of basiskennis wordt tijdens de opleiding geleverd. Wat wél belangrijk is, zijn enthousiasme, motivatie, leergierigheid en durf. Niet toevallig ook de waarden op basis waarvan Elmos mensen waardeert.
“Toen ik in februari 2020 mijn diploma op zak had, brak de coronapandemie uit. Heel wat bedrijven hebben toen beslist om niet te investeren in juniorprofielen en vacatures on hold te zetten. Elmos is een van de weinige bedrijven die pas afgestudeerden de kans geeft om zich via een traineeship om te scholen tot Business/Functioneel Analist.”
Rababe, wat was jouw achtergrond toen je aan deze opleiding begon?
Ik heb bedrijfsmanagement en handelswetenschappen gestudeerd. Toen ik in februari 2020 mijn diploma op zak had, brak de coronapandemie uit. Heel wat bedrijven hebben toen beslist om niet te investeren in juniorprofielen en vacatures on hold te zetten. Elmos is een van de weinige bedrijven die pas afgestudeerden de kans geeft om zich via een traineeship om te scholen tot Business/Functioneel Analist.
Wat spreekt je zo aan aan de job van analist?
Ik vind het fijn om mijn analytische skills verder te ontwikkelen en tegelijk ook te helpen met het verbeteren en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Bovendien speel je als IT-analist een belangrijke rol bij het definiëren van de behoeften van de klant. IT omvat veel meer dan alleen maar programmeren of systemen beheren. Afhankelijk van je interesses kan je aan de slag met analyseren, leidinggeven, projectmanagement, dataverwerking, consultancy enzovoort. Bovendien heb je vaak nauw contact met eindgebruikers of klanten. Het is dus een heel dynamische en uitdagende sector.