Virtuele onboarding in tijden van corona, onze IT-consultants getuigen

Aan een nieuw IT-project beginnen in volle coronacrisis, het kan tellen. Digitaal solliciteren, aan de slag gaan zonder ooit je collega’s in real life te zien,... En toch gaat alles vlot zijn gangetje. Zal thuiswerk de norm blijven? Onze IT-consultants Marinus, Nathalie en David getuigen.

 

4 minuten read
16.09.2020
Onboarding in tijden van corona, Elmos

"Ik werd heel goed (digitaal) ontvangen bij P&V"

Nathalie Schelstraete (42) startte in volle coronacrisis op als Software Delivery Lead bij P&V Verzekeringen.

“Van een uitdaging gesproken! Een Teams-meeting met Joke van Elmos, twee mensen van P&V en ikzelf en we waren vertrokken. Ik was verbaasd hoe vlot de opstart van thuis uit is verlopen. Je krijgt een login en starten maar! Ik voelde me van in het begin goed bij P&V. Ik werd heel goed ontvangen - weliswaar digitaal - en heb warme, behulpzame collega’s. Dat is zeker niet evident, want ten slotte valt de eerste indruk weg en was het dus wat blind aftasten.

Toch ben ik blij dat ik na een paar maanden naar kantoor mocht, ook al was het maar voor één dag. Menselijk contact gaat voor mij boven virtuele meetings. Én… daar kreeg ik dan echt de bevestiging dat mijn ‘eerste indruk’ van thuis goed zat!

 

Nathalie Schelstraete, IT-consultant bij Elmos Mechelen

“Remote werken werkt goed voor mij en ook mijn hond is blij” 

David Van Keer (40) startte in juni als Senior JAVA Developer bij de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Het sollicitatiegesprek verliep digitaal en hij werkt sindsdien ook remote samen met zijn collega’s, waarschijnlijk nog tot het einde van het jaar. David: “De gesprekken met Joke van Elmos vonden telefonisch plaats. We hadden in het verleden al eens samengewerkt, dus dat ging heel vlot. De sollicitatieprocedure zelf verliep via videochat. Het was de eerste keer dat ik digitaal solliciteerde, maar eigenlijk vond ik het niet veel verschillen van een fysiek sollicitatiegesprek. Je ziet alle expressies van je gesprekspartners, het was een fijne ervaring. En bij De Lijn hadden ze er hetzelfde idee over, ik kon namelijk meteen aan de slag.

 

De eerste werkdag was weliswaar heel anders dan wat we gewend zijn. Ik meld me aan bij de IT-afdeling van het LijnHuis in Mechelen. De deur is op slot, bezoekers wordt gevraagd te bellen. Ik word binnengelaten en mee op sleeptouw genomen door één van mijn teamgenoten, Dimitri. Verder is er bijna niemand te bespeuren, quasi alle bureaus zijn leeg. Dimitri geeft me de nodige hardware en we kijken samen na of de software om remote te werken aanwezig is. Dat was de enige dag dat ik het kantoor heb bezocht, vanaf de volgende dag liep alles remote. Tijdens een video-standup maakte ik al snel kennis met de rest van het team. In het begin voelde dat remote werken wat onwennig, maar daar ben je al snel aan aangepast. Er wordt ondertussen heel wat gelachen. Buiten Dimitri heb ik nog niemand van het team in levende lijve gezien. Maar het maakt niet echt veel uit, we werken goed samen en ieder doet waar hij goed in is. Deze situatie zal waarschijnlijk nog tot het einde van het jaar aanhouden. Hoewel we nu al wel naar kantoor mogen komen als het noodzakelijk is. Maar thuis werken en zo weinig mogelijk fysiek contact wordt aangemoedigd. Voor mij werkt remote werken goed, ik kan me goed concentreren thuis. En ook mijn hond is gelukkig (knipoog).”

David Van Keer, Senior JAVA Developer Elmos IT-consultancy Mechelen

"Collega’s bij Belfius nog nooit in real life gezien"

Marinus Claeys (62) startte half mei 2020 als Scrum Master op bij Belfius Bank. De aanwerving verliep volledig digitaal. “Zowel Marijke van Elmos, de contactpersoon bij Belfius als ikzelf belden in op een Skype-meeting om elkaar beter te leren kennen en te bekijken of er een match was met de klant en de opdracht. Die meeting verliep heel vlot en al snel kon ik aan de slag. Vanaf dag één was telewerken het ‘nieuwe normaal’. Maar ik moet toegeven dat ik weinig tot geen hinder heb ondervonden in het uitvoeren van mijn taken als Scrum Master. Binnen Belfius wordt het Scaled Agile Framework gebruikt. De teams die ik stuur werken dus volledig agile. Dat maakt dat iedereen, inclusief mijzelf, weet wat van hem of haar verwacht wordt. Doordat we agile werken kon ik mij zeer snel inwerken en had ik minder tijd nodig om op “kruissnelheid” te komen in het aansturen van de teams waarvoor ik verantwoordelijk ben.”

 

“Ik heb het kantoor van Belfius in Brussel enkel bezocht om een token op te halen dat mij toelaat om op hun systemen te werken. Verder werkt iedereen permanent van thuis uit. Ik heb dus nog nooit mijn collega’s, waarmee ik dag in dag uit samenwerk en waarmee ik digitaal vergader, in levende lijve gezien. Daar komt gelukkig verandering in. Er werd namelijk een systeem uitgewerkt waarbij onze teams in groepen worden opgedeeld en elk team afwisselend een aantal dagen vanop kantoor mag werken.”

 

Marinus Claeys, Scrum Master bij Belfius via Elmos IT-consultancy

Meer nieuws

Alle nieuws