Back-end Developer worden? Deze skills heb je nodig

Back-end Developers zijn heel gewild op de arbeidsmarkt. Maar welke skills heeft een Back-end Developer nu precies nodig? Dat lees je hier.

Expertise
Development
2 minuten read
Bjorn Vanden Broeck
10.11.2022
Blog

Back-end Developers zijn heel gewild op de arbeidsmarkt. Simpel gezegd ontfermt een Back-end Developer zich over het ‘onzichtbare’ deel van applicaties, software en websites. Hij of zij zorgt er met andere woorden voor dat de achterliggende processen die een gebruiker niet ziet vlot verlopen. Maar welke skills heeft een Back-end Developer nu precies nodig? Dat lees je hier.

Welke skills heb je nodig om Back-end Developer te worden?

Python, Java of PHP

Wil je als Back-end Developer aan de slag dan moet je onder meer je programmeerskills in Python, Java of PHP bijschaven.

Python is een van de populairste programmeertalen van dit moment. Die populariteit is welverdiend, want Python kan zowel eenvoudige als complexe onlinetoepassingen aan en wordt gebruikt in heel wat sectoren, zoals de gezondheidszorg, de bank- en de reissector. Bekende grote digitale spelers zoals Spotify, Instagram en Dropbox zijn op Python gebouwd.

Java wordt vaak verward met JavaScript. Ze hebben dan wel dezelfde naam, toch zijn het twee totaal verschillende dingen. Eenvoudig gezegd is Java een programmeertaal om algemene toepassingen te bouwen. De taal wordt gebruikt voor back-end programmering. JavaScript aan de andere kant is een scripttaal om interactieve functies en andere dynamische content aan webpagina’s toe te voegen.

PHP of Hypertext Preprocessor is een van de meest gebruikte server-side programmeertalen bij Back-end Developers. Deze taal is niet alleen gratis en open-source, ze heeft ook een lage leercurve en is kostenefficiënt omdat de meeste webhostingservers het al ondersteunen.

SQL

Back-end ontwikkelaars gebruiken Structured Query Language (SQL) om relationele databases te structureren en manipuleren.

Met SQL kunnen programmeurs nieuwe gegevens toevoegen via nieuwe databases of records, informatie uit een database lezen, bestaande informatie bijwerken door records te wijzigen of verwijderen.

Communicatie

Ook soft skills zijn belangrijk als Back-end Developer. Back-enders werken regelmatig samen met andere ontwikkelaars en IT-afdelingen. Communicatieve vaardigheden zijn daarom essentieel.

Wil jij Back-end Developer worden? Bekijk hier onze opleidingen.