Digitale Transformatie in de haven van Antwerpen met NxtPort

NxtPort staat aan de voorzijde van de digitale transformatie in de havensector. Dit artikel biedt een blik op hoe zij deze innovaties aanpakken en de rol die Elmos speelt.

Expertise
Development
3 minuten read
Bjorn Vanden Broeck
20.03.2024
Nieuws

De haven van Antwerpen, een cruciaal knooppunt in de wereldhandel, ondergaat een significante digitale transformatie in samenwerking met NxtPort. Het 'Container Pickup' (CPU) project is daar een onderdeel van. Het platform verhoogt de efficiëntie en veiligheid voor de vrijgave van containers in de haven. Een digitaliseringsproject van deze omvang vereist een bekwaam IT-team waar ook onze consultants een rol in spelen.

NxtPort heeft een innovatief digitaal platform ontwikkeld voor de vrijgave van containers. Het platform biedt real-time statusinformatie, maakt het aanmaken van commerciële releases mogelijk en wijst releaserechten toe. Dit initiatief vervangt het verouderde pincodesysteem, wat de veiligheid aanzienlijk verhoogt. Pincodes doorgeven is officieel verleden tijd. Door de geavanceerde technologieën kunnen werknemers van NxtPort het systeem zelf niet wijzigen, wat de veiligheid ten goede komt.

Een digitaal project van deze omvang vereist een bekwaam IT-team voor de analyse, ontwikkeling en testing van het project. Achter de schermen speelt een kernteam, inclusief drie .NET developers van Elmos, een onmisbare rol. Met een mix van junior tot ervaren ontwikkelaars, gaan zij voor het succes van het CPU-project.

Digitale Infrastructuur

“Het CPU-project is meer dan een technische update. We gaan van handmatige naar geautomatiseerde processen en van geïsoleerde naar geïntegreerde processen.” aldus Koen Breemersch, CEO van NxtPort. Dit sluit aan bij de visie van NxtPort om een faciliterend data-delingsplatform te zijn. Het digitaliseren van processen draagt bij aan een efficiëntere en transparantere haveninfrastructuur.

NxtPort streeft ernaar om een robuuste digitale infrastructuur op te bouwen. Dit doen ze door te focussen op digitale innovatie en samenwerkingen tussen diverse stakeholders, waaronder publieke instanties zoals de douane. Dit komt niet alleen de haven van Antwerpen ten goede, maar ook de gehele maritieme sector. Het verbeteren van de supply chain, het verhogen van klanttevredenheid en het waarborgen van hogere beveiligings- en compliance-niveaus, toont hun ambitie om voorop te lopen in de digitale evolutie van de maritieme industrie.

CPu is een eerste belangrijke stap in het creëren van een digitale basisinfrastructuur in de haven de Antwerpen. Samen met de havengemeenschap en The Way Forward hebben we ondertussen ook het Inbound Release Platform (IRP) project opgestart om de integratie met douane verder te optimaliseren.

Aan het woord: Sigfrid Maenhout, Freelancer bij Elmos

Sigfrid Maenhout, een gedreven Freelance FullStack Developer, werkt momenteel aan het baanbrekende CPU-project. Met een passie voor de maritieme sector greep hij de kans die Elmos hem bood. Als Release Manager brengt hij doorzettingsvermogen en flexibiliteit mee naar een project van deze omvang. Sigfrid is ook een coach voor zijn team, leidend met expertise en een scherp oog voor detail.

Koen Breemersch, CEO van NxtPort, ziet in Sigfrid een onmisbare schakel in dit project. Samen met twee andere senior developers stuurt Sigfrid het project in goede banen. Hij is enthousiast over de technologische mogelijkheden bij NxtPort. Dankzij hun status als preferred customer bij Microsoft, beschikken zij over de nieuwste technologieën en premium support – een droomscenario voor elke Full Stack Developer.

Met ogen gericht op de toekomst, zijn Sigfrid en ook wij optimistisch over de voortgaande digitalisering van de haven en de rol die NxtPort hierin speelt.