De rol van een Solution Architect

Een Solution Architect is meer dan zomaar een technicus; hij of zij staat centraal bij het ontwerpen van oplossingen die zowel technologische uitdagingen aangaan als bedrijfsdoelstellingen vervullen. Lees meer over het huidige technologiegedreven tijdperk en de dringende behoefte van bedrijven aan deze specialisten.

Expertise
Development
8 minuten read
Bjorn Vanden Broeck
16.08.2023
Blog

Moderne bedrijven hebben vaak nood aan de diensten van een goede Solution Architect om de vooruitgang en de modernisering van hun bedrijf zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het is dan ook een voor de hand liggende conclusie dat de vraag naar Solution Architecten enorm gestegen is in de afgelopen jaren. De rol van een Solution Architect is echter niet enkel een van technische expertise, maar ook een van goede communicatie en het vinden van oplossingen.

Wat is een Solution architect?

Een Solution Architect is een IT-professional die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, plannen en begeleiden van complexe technologische oplossingen om specifieke zakelijke problemen op te lossen. Deze specialist zal een zeer belangrijke rol hebben bij het maken van geïntegreerde systemen die voldoen aan de technische eisen van een organisatie. De Solution Architect zal dus een brug maken tussen de technologie en de bedrijfsstrategie. Hiervoor zal hij of zij een diepgaande kennis nodig hebben van de zakelijke doelstellingen en de technische aspecten van het bedrijf.

Solution Architect

Wat doet een Solution Architect?

Een Solution Architect is niet zomaar een technicus of ontwerper, maar een strategisch persoon. Hij staat namelijk centraal bij het ontwerpen en implementeren van oplossingen die technologische uitdagingen aangaan en bedrijfsdoelstellingen vervullen. De professional heeft kennis van zaken zoals:

  • Bedrijfsstrategie
  • Technologie
  • Klantbehoefte

Door gebruik te maken van deze kennis, kan een Solution Architect oplossingen ontwerpen voor technische problemen. Deze ontwerpen zullen dan in samenwerking met andere developers omgezet worden tot een realiteit die de organisatie kan gebruiken!

Wat zijn de taken van een Solution Architect?

Als Solution Architect zul je verschillende taken hebben. Enkele voorbeelden van deze taken zijn:

  • Analyse van zakelijke vereiste: Om een probleem te kunnen analyseren en de vereiste van de oplossing te kunnen bepalen, zal de Solution Architect nauw samenwerken met andere partijen zoals bedrijfsanalisten en klanten. Dit doen ze om een grote en diepgaande kennis te krijgen in de doelstellingen, behoeften en de vereisten. Deze informatie moeten ze hierna kunnen vertalen naar technische specificaties en architectuurontwerpen.
  • Architectuurontwerp: Na het verzamelen van informatie zul je als Solution Architect een Architectuurmodel of een ontwerp moeten ontwikkelen, waarin de technische structuur van de oplossing weergegeven zal worden. Dit omvat het bepalen van de nodige systemen, componenten, modules en interfaces. Tijdens het ontwerpen zal er ook meteen rekening gehouden worden met toekomstige groei en veranderingen zodat de architectuur eenvoudig aan te passen en schaalbaar is!
  • Technologiekeuze: Er zullen verschillende technologieën, platforms en frameworks geëvalueerd moeten worden om de beste opties te kiezen die aansluiten bij de benodigdheden van het project. Dit wordt gedaan door weloverwogen beslissingen te nemen over technologie-stacks en integraties!
  • Opstellen van technische specificaties: De Solution Architect zal ook verantwoordelijk zijn voor het maken van gedetailleerde technische specificaties waaronder datamodellen, systeeminterfaces en andere technische documentatie die nodig is voor de ontwikkeling en implementatie van de oplossing.

Dit zijn enkele voorbeelden van de uitvoerende taken die de Solution Architect zal hebben. Echter zijn er ook een aantal begeleidende taken die binnen het takenpakket van de professional zullen vallen.

Zo zal de Solution architect ook verantwoordelijk zijn om de implementatie van het ontwerp op de juiste manier te laten gebeuren. Hiervoor zal hij of zij nauw moeten samenwerken met ontwikkelteams, projectmanagers en andere belanghebbenden. Daarom is het van groot belang dat de Solution Architect ook beschikt over zeer goede communicatie vaardigheden. De rol van een Solution architect is dus een cruciale rol in het waarborgen van succesvolle implementatie van technologische oplossingen die bedrijfsdoelen ondersteunen. Dit allemaal terwijl ze rekening houden met technische, functionele en strategische aspecten!

Huidige technologieën en platforms

Azure en AWS staan op de voorgrond van Cloud-platformen voor Solution Architects. Dit komt doordat deze platforms zich hebben bewezen als platforms die in staat zijn om bedrijven van alle groottes de mogelijkheid te bieden om schaalbare, veilige en kostenbesparende oplossingen te realiseren. Hierbij staat AWS bekend als de pionier van cloud computing en Azure staat bekend om de kracht met diepe integratie in Microsoft producten.

Daarnaast kunnen we Dynamics 365 niet over het hoofd zien. Dynamics 365, ook van Microsoft, biedt een breed aanbod aan bedrijfsoplossingen aan. Van CRM tot ERP allemaal onder een grote koepel. Zo stelt het organisaties in staat om hun bedrijfsvoering te stroomlijnen met naadloze integraties en geavanceerde analytics.

Om te kunnen bepalen wat de juiste technologie is voor jouw oplossing is het belangrijk dat je niet enkel naar functionaliteit kijkt, maar ook al kijkt naar de oplossing op vlak van toekomst, ondersteuning en integratie mogelijkheden van het platform waar je voor kiest.

Hoe word je een Solution Architect?

Om een succesvolle Solution Architect te kunnen worden heb je een combinatie van verschillende dingen nodig: een opleiding, vaardigheden en de juiste certificaten.

Om aangenomen te worden voor een van de Solution Architect jobs, zul je een bepaalde basis moeten hebben zoals je opleiding en je algemene IT-achtergrond. Zo is een bachelor in informatica, systeemanalyse of een ander gerelateerd veld vaak de eerste stap. Daarnaast zullen zaken zoals: praktijkervaring, het vermogen om complexe problemen te analyseren en soft skills zoals communicatie en teamwerk cruciaal zijn om een succesvolle Solution Architect te worden.

Met een combinatie van deze dingen zul je in staat zijn om niet enkel technologische oplossingen voor bedrijven te vinden, maar ook om deze oplossingen te vertalen zodat ze bedrijfswaarde hebben.

Waarom is het belangrijk om certificeringen te behalen

Net zoals bij rollen binnen IT analyse, is het behalen van certificaten zeer belangrijk voor Solution Architecten. Het is vaak een vereiste voor sommige Solution Architect jobs om bepaalde certificeringen te behalen. Zo kan een vacature bijvoorbeeld specifiek aanduiden dat men op zoek is naar een Solution Architect met de volgende certificering. “Solution Architect AWS / Azure” als je dan een Azure of AWS certificering kunt laten zien, zul je meer kans maken op het krijgen van deze jobs.

Dit komt doordat certificaten zoals AWS Cloud en Azure niet enkel papieren bewijzen zijn, ze laten de werkgever ook zien dat je intensieve trainingen gevolgd hebt en geslaagd bent voor verschillende examens.

Altijd blijven studeren

Als Solution Architect zul je vrijwel nooit gedaan hebben met het leren van nieuwe dingen. De technologische wereld is namelijk altijd in beweging, waardoor je over de verschillende jaren heen dus nieuwe dingen kunt leren. Het volgen van intensieve cursussen en het behalen van extra certificeringen zal je dus kunnen helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op eventuele veranderingen!

Het salaris van een Solution Architect

Wanneer je je carrière als een Solution Architect begint, zul je natuurlijk ook zeer geïnteresseerd zijn in het salaris wat je gaat ontvangen. Binnen België ligt het gemiddelde salaris van een Solution Architect rond de €63.600 per jaar. Er zullen wel een aantal factoren zijn die dit zullen beïnvloeden.

  • De locatie waar je gaat werken: In verschillende regio’s in België zul je als Solution Architect een stuk meer kunnen verdienen dan in andere regio’s. Zo hebben mensen die als Solution Architect in Brussel werken een loon van €60.500 tot €81.600. De mensen die in Aalst als Solution Architect werken zullen echter een jaarloon van €49.600 tot €69.100 kunnen verwachten.
  • Het aantal certificeringen dat je hebt: Binnen de IT wereld, en dus ook voor Solution Architecten, zijn certificaten een zeer goede manier om een hoger loon te krijgen.
  • Je ervaring: Een Solution Architect junior zal niet hetzelfde loon als een Solution Architect Senior krijgen binnen hetzelfde bedrijf.

Deze factoren moet je dus in het achterhoofd houden wanneer je op zoek bent naar Solution Architect Jobs. Het behalen van certificaten zoals “Solution Architect Certification AWS Cloud en Solution Architect Azure Certification" zijn dus een zeer goede manier om je Solution Architect salaris te doen groeien.

De toekomst van Solution Architectuur

Net zoals je bij het oplossen van een zakelijk probleem de technische oplossing voorbereidt op de toekomst, zul je ervoor moeten zorgen dat jij ook volledig voorbereid bent op de verandering die kan komen. Het is dus zeer belangrijk dat je opkomende technologieën volledig leert begrijpen.

Door proactief te zijn, zul je altijd zo goed mogelijk voorbereid zijn op veranderingen. Hoewel de vraag voor algemene Solution Architecten hoog is op dit moment, kan het zijn dat men in de toekomst Solution Architecten nodig heeft met meer specialisaties!

Zo kun je best een cursus over artificiële intelligentie volgen zodat je deze vorm van technologie volledig kunt gebruiken als een tool om je te helpen bij het bedenken van verschillende oplossingen.

Als Solution Architect zul je bedrijven namelijk moeten gaan helpen bij het voorbereiden en het implementeren van deze technologieën zodat de organisatie hier ook gebruik van zou kunnen maken.

Zelf een Solution Architect worden

Heb jij een enorm talent in het omzetten van visies tot realiteit? Heb je een IT gerelateerde achtergrond en wil je graag bedrijven helpen bij het oplossen van problemen? Dan is het carrièrepad van een Solution Architect misschien wel iets voor jou!

Als Solution Architect zul je namelijk een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van technologische oplossingen voor problemen die bedrijven ervaren. Om succesvol te worden in je vak is het belangrijk dat je een stevige basis hebt. Hierna is het zeer aan te raden om nog extra certificaten zoals Solution Architect Azure specialist te behalen. Op deze manier zul je namelijk je kennis uitbreiden en up to date houden.

Wees niet bang om uit je comfortzone te stappen en om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Werk aan je communicatie vaardigheden zodat je jouw kennis op een begrijpelijke manier met andere partijen kunt delen. Geen idee hoe? Elmos helpt je bij elke stap!