Wat is de functie van een software tester in 2023?
Een software tester speelt een belangrijke rol binnen de wereld van IT. Ze waarborgen de kwaliteit en functionaliteit van verschillende software toepassingen. Software testers dragen bij aan de tevredenheid van zowel gebruikers als klanten.
Aangezien wij bij Elmos al meer dan 25 jaar ervaring hebben in IT-consultancy, weten wij wel het een en ander over het belang van software testers. We nemen u daarom graag mee in de wereld van software testers.
Foto: Christina @ wocintechchat.com | Bron: Unsplash
Wat is een Software Tester?
Een software tester is een professional die op zoek gaat naar fouten en bugs, in software applicaties, systemen en apps. Degene die de software test, zorgt ervoor dat de software voldoet aan de eisen van de klant. Hierbij zorgt de software tester ervoor dat de software op een betrouwbare manier werkt.
Taken en verantwoordelijkheden van een software tester
Software testers hebben meerdere verantwoordelijkheden. Zo moeten ze testplannen en scenario's opzetten. Daarnaast moeten ze ook tests uitvoeren, problemen identificeren en oplossen. Het is ook van groot belang dat een software tester goed kan werken in teamverband. Hij of zij moet namelijk samenwerken met softwareontwikkelaars om verschillende problemen op te lossen. Ten slotte bieden software testers ook feedback en doen ze aanbevelingen voor verbeteringen.
Wat doet een software tester?
Zoals u heeft gelezen heeft een software tester veel verschillende taken. We zullen een diepere duik nemen in deze variërende taken.
Het testen van software applicaties en -systemen
U had het misschien al verwacht; software testers doen veel verschillende tests. Deze tests voeren zij uit om aan de verwachtingen te voldoen van de eindklant. De tests die zij doen zijn functionele tests, performance tests, integratietests, en systeemtests. Elk van deze tests heeft zijn eigen doelstellingen om de software te verbeteren.
Het opsporen en documenteren van fouten en problemen
Tijdens het testproces moeten software testers fouten en problemen in de software identificeren. Ze moeten deze problemen ook op de juiste manier documenteren. Hiervoor gebruiken zij diverse tools en technieken. Dit doen ze om de fouten te kunnen opsporen en om gedetailleerde rapporten op te stellen. Ze beschrijven in deze gedetailleerde rapporten ook de mogelijke oplossingen. Daarom is het ook belangrijk dat een software tester op een duidelijke manier communiceert.
Samenwerking met ontwikkelaars en stakeholders
Software testers werken nauw samen met softwareontwikkelaars en andere stakeholders. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat de software voldoet aan de eisen van de eindklant. Dit is natuurlijk belangrijk als zij goed werk willen leveren aan de eindklant.
Het loon van een software tester
Het salaris van een software tester is afhankelijk van ervaring, opleiding, locatie en sector. Het gemiddelde salaris van een software tester in België ligt rond de € 38000,- bruto per jaar. Wanneer u een ervaren tester of een specialist bent, kunt u een hoger salaris verwachten.
Factoren die het loon van een software tester beïnvloeden
Naast de bovengenoemde factoren, zijn er ook andere factoren die een rol spelen. Zoals de locatie van de werkgever. Het salaris van een software tester in Brussel is gemiddeld hoger dan het salaris van een software tester in Kortrijk of Hasselt. Daarnaast kan de grootte van het bedrijf en de industrie ook een factor spelen. Zo kunt u bij grotere bedrijven zoals Infosys en Carrefour een hoger maandsalaris als software tester verwachten dan bij kleinere bedrijven.
grafiek met gemiddeld jaarlijks loon voor een software tester per stad in België.
Welke vaardigheden heeft u nodig als software tester?
Wilt u software tester worden? Dan zijn er een aantal belangrijke vaardigheden die u moet bezitten. Dit zijn zowel soft skills als hard skills. Hieronder enkele van de hard skills die u als software tester moet bezitten.
- Kennis van programmeertalen, zoals Java, C# of Python
- Ervaring met testautomatisering tools, zoals Selenium of JUnit
- Kennis van databases en SQL
- Begrip van softwareontwikkeling methoden, zoals Agile en Scrum
- Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden
- Aandacht voor detail en nauwkeurigheid
Welke soft skills zijn belangrijk als software tester?
Communicatie en probleemoplossend vermogen zijn cruciale soft skills voor een software tester. Een software tester moet vaak samenwerken met ontwikkelaars, stakeholders en andere teamleden. Het probleemoplossende vermogen van een software tester is ook erg belangrijk. Hiermee zijn ze in staat om complexe problemen te analyseren en oplossingen te bieden aan hun collega’s of aan hun klant.
Software Tester worden
Als u software tester wilt worden zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden om dit te bereiken. Vaak hebben software testers een diploma in informatica, of softwareontwikkeling. Gelukkig leiden er meerdere wegen naar Rome. Er zijn namelijk ook veel cursussen, en bootcamps die zich richten op software testen.
Certificeringen voor software testers
Net zoals bij rollen binnen IT analyse, is het behalen van certificaten ook van groot belang voor software testers. Het behalen van certificeringen kan bijdragen aan het vergroten van uw kennis. Hieronder vindt u een lijst van een paar van de meest populaire certificaten voor software testers.
- ISTQB Certified Tester
- ISEB Practitioner in Software Testing
- CSTE Certified Software Tester
Deze certificeringen worden erkend door werkgevers. Daardoor kunnen ze hun carrièrekansen aanzienlijk verbeteren.
De rol van software testers binnen Agile ontwikkeling
Als software tester is het ook belangrijk dat u goed kunt samenwerken met scrum teams en product owners. Hierdoor kunnen software testers tijdens sprints in Agile ontwikkelingsmethoden de software in elke fase testen. Door nauw samen te werken kunnen zij vroegtijdig feedback geven en problemen opsporen.
Agile teststrategieën
Agile test strategieën zijn erop gericht om problemen snel te identificeren en op te lossen. Software testers in agile teams maken gebruik van testautomatisering en continue integratie. Dit doen ze om de testcyclus te versnellen en snellere feedback te bieden.
Test Driven Development (TDD) en Behavior Driven Development (BDD) zijn ook populair in agile omgevingen. Dit komt doordat ze een nauwe samenwerking tussen testers en ontwikkelaars bevorderen.
Wat heeft u nodig om succesvol te zijn als software tester?
Om succesvol te zijn als tester zijn er een aantal belangrijke punten waar u op kunt letten tijdens uw carrière. U kunt deze tips gebruiken om meer uit uw carrière te halen als software tester.
1. Opbouwen van ervaring en netwerken
Ervaring is een belangrijke factor voor succes in de rol van software tester. U kunt ervaring op meerdere manieren opdoen.
- Stages
- Freelance projecten
- Open source projecten
Naast ervaring is ook het netwerken met andere professionals belangrijk. Dit kan ook op meerdere manieren worden gedaan.
- Slack kanalen
- Discord groepen
- Quora
- Verschillende forums
Netwerken op deze verschillende websites en social media kanalen zal u helpen meer te leren over software testen. Daarnaast kunnen deze kanalen u ook waardevolle kansen bieden om uw carrière voort te helpen.
2. Voortdurende professionele ontwikkeling
Als u al enige kennis heeft van de IT- en software-industrie weet u dat deze wereld nooit stil staat. Daarom is het erg belangrijk dat u uw kennis en vaardigheden up-to-date houdt.
Het is ook belangrijk dat u op de hoogte blijft van de nieuwste trends en technologieën binnen software testen. Dit kunt u doen door u in te schrijven bij nieuwsbrieven over software testen, of door het volgen van blogs rondom software testen. Hieronder een lijst van enkele welbekende blogs rondom de IT- en software-industrie.
Naast de blogs hierboven, kunt u ook de Content Hub van Elmos volgen. In ons blog houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de IT- en software-industrie.
Kansen en mogelijkheden in de wereld van software testing
Software testers zijn van groot belang in de huidige technologiegedreven markt. Hun expertise en inspanningen dragen bij aan het succes van softwareprojecten. Zij dragen ook bij aan de tevredenheid van eindgebruikers.
Als software tester is het belangrijk om in de juiste opleiding te investeren. Daarnaast is het ook belangrijk dat u ervaring opbouwt door middel van stages, freelance opdrachten en open source projecten. Door het volgen van de tips in dit artikel kunt u carrière maken als software tester.