Spill The Bits #2 - Kunnen we onze gezondheid hacken met technologie?

In deze aflevering verkennen we samen met Lieven Van Linden, expert op het gebied van human performance engineering, de kruising tussen biohacking en technologie. Als oprichter en Managing Partner van Build for Endurance illustreert Lieven hoe hij technologische oplossingen inzet om gezondheid en prestaties te verbeteren.

Expertise
Data
2 minuten read
Laura Gerard
24.06.2024
Podcast

Lieven bespreekt het gebruik van draagbare technologieën en data-analyse om vitale functies, zoals slaapkwaliteit en stressniveaus, nauwkeurig te monitoren en te optimaliseren. Hoewel Lieven een enthousiaste voorstander is van deze technologieën, benadrukt hij ook het belang van een kritische benadering: "Laat je niet uitsluitend leiden door data en technologie; het is cruciaal om ook naar je lichaam te luisteren," zegt Lieven.

Begin met Data-gedreven gezondheidsverbetering

Bij Build for Endurance wordt gebruik gemaakt van technologische tools zoals wearables om data te verzamelen over de fysieke conditie van leidinggevenden. Deze data biedt inzicht in stressniveaus, slaapkwaliteit en algemene fysieke gezondheid. Op basis van deze data worden gepersonaliseerde interventies ontwikkeld die specifiek zijn afgestemd op de behoeften en doelen van de individuele leidinggevende.

Optimaliseer je levensstijl met biohacking

Biohacking omvat het aanpassen van levensstijlgewoonten en het meten van de impact hiervan op het lichaam. Door te werken aan gezondheidsparameters zoals hartslagvariabiliteit (HRV), kunnen bedrijfsleiders hun fysieke conditie en mentale welzijn verbeteren. Consistentie in deze technieken levert aanzienlijke voordelen op, zoals betere slaap, minder stress en hogere productiviteit.

Zorg voor duurzame gedragsveranderingen

Lieven benadrukte het belang van duurzame gedragsveranderingen. Korte termijn interventies zijn nuttig, maar het is de integratie van gezonde gewoonten op lange termijn die echt verschil maakt. Build for Endurance werkt met een gestructureerd stappenplan, gebaseerd op agile-methodieken, om leidinggevenden te helpen deze veranderingen succesvol te implementeren en vol te houden.

De kern van Human Performance Engineering is het verbeteren van gezondheid en prestaties door middel van data-gedreven en gepersonaliseerde interventies. Door duurzame gedragsveranderingen te bevorderen, kunnen leidinggevenden niet alleen hun eigen prestaties verbeteren, maar ook een positieve invloed uitoefenen op hun teams en organisaties.

Benieuwd naar meer? Ontdek via ons YouTube kanaal afleveringen met tal van boeiende sprekers.