Young Potentials lanceren succesvolle applicatie ‘Stoelendans’

Sparren over IT-projecten, een professionele werkplek ter beschikking stellen en de band tussen collega’s versterken. Dat is wat we voor ogen hadden bij het creëren van extra werkruimtes voor consultants in onze kantoren. Er ontbrak alleen nog een belangrijk element: een eenvoudige manier om deze werkplekken te reserveren. Dit leidde tot de ontwikkeling van de applicatie ‘Stoelendans’. Sam Van Den Bergh, teamlead van het project, vertelt over de successen en uitdagingen die het project met zich meebrengt.

Expertise
Project
Development
3 minuten read
Laura Gerard
23.02.2024
Blog
Nieuws

Tijdens de masterclasses development doken Michiel, Gauillaume en Sam in een uitdagend project ‘Stoelendans’. Hun missie was duidelijk: een reservatieplatfom ontwikkelen zodat al onze consultants eenvoudig een werkplek kunnen boeken in onze kantoren in Gent, Mechelen of Herentals. Tijdens dit project werden ze vakkundig begeleid door Kevin DeRudder, Competence Manager en ervaren ontwikkelaar.

Sam Van Den Berg die zichzelf tijdens de zomer onderdompelde in de Masterclass Java Development, nam de leiding op zich als teamlead. Zijn rol was veelzijdig: van het organiseren tot dagelijkse stand-ups tot het beheren van sprintplanning en het sturen van de agile workflow. Sam helpt actief mee bij het ontwikkelen en uitbreiden van de functionaliteiten binnen de applicatie.

Teamwork en technologie

Bij Elmos bieden we verschillende masterclasses aan, waaronder Java en .NET, waarin alle deelnemers uitgedaagd worden met realistische projecten. Zowel de Javanen als de .NET-ontwikkelaars kregen dezelfde opdracht met als doel een voorkeurstaal voor de applicatie te definiëren. Na een verkennende fase viel de keuze op Java. Front-end ontwikkeling werd ondersteund door Angular V15 en JAVA Springboot V18 voor de back-end. Firebase vormde het net rond databeveiliging en het rollensysteem voor toegangsbeheer. Agile methodologieën, ondersteund door tools als GitHub en Notion, vormen de ruggengraat van projectmanagement.

Het ontwerpproces was een leerrijk proces van vallen opstaan, waarbij voortdurende feedback essentieel is voor optimalisatie. “Als pas afgestudeerden zijn we nog best onbekend met de best practices in het werkveld. Je weet wel hoe je een app moet opzetten, maar de complexe functionaliteiten leer je echt al doende. Het echte leerproces begint pas als je geconfronteerd wordt met problemen en de noodzaak om snel aanpassingen door te voeren”, reflecteert Sam. “De hands-on ervaring heeft ons team niet alleen geholpen om snel te leren en groeien, maar ook om de applicatie aan te sluiten bij de behoeften van onze consultants. Gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit was voor ons zeer belangrijk.”

Gebruikersfeedback was van grote waarde tijdens het ontwikkelingsproces. Onze collega’s die regelmatig gebruikmaken van ons kantoor, fungeerden als testgroep. “Door hun feedback kunnen we meteen aanpassingen en verbeteringen maken, waardoor er een tool ontstaat die echt resoneert met de dagelijkse gebruikservaring.

Learnings en tips

Stoelendans’ functioneert als stand-alone applicatie binnen Elmos zonder de integratie van andere systemen. Met de waardevolle feedback van gebruikers na de lancering, werd ondertussen een geüpdate versie ontwikkeld die niet alleen bestaande functionaliteiten verbetert, maar ook nieuwe features en locaties introduceert.

Uit dit project hebben we veel geleerd: een effectieve samenwerking is de sleutel tot succes. Alsook het gebruik van de juiste technologieën en de bereidheid om flexibel te zijn is belangrijk. Sta open voor feedback om de applicatie te optimaliseren. Uiteindelijk is kwaliteit belangrijker dan snelheid.”

Wil jij ook een applicatie ontwikkelen? Dan geeft Sam je graag deze learnings mee:

  • Begin met een diepgaande analyse. Zo krijg je een helder beeld van de projectdoelstellingen. Dit vormt de basis voor een efficiënte aanpak tijdens het project.
  • Geef prioriteit aan beveiliging maar minimaliseer het vastleggen van gebruikersgegevens. Zorg voor een veilige verwerking indien gebruikersgegevens noodzakelijk zijn.
  • Een uitgebreid testtraject is essentieel. Test niet alleen de functionaliteiten, maar evalueer ook de prestaties en beveiliging van de app.

Heb jij ook een passie voor IT en wil je meer te weten komen over onze Masterclasses? Neem contact op voor meer informatie.