ElmosEspresso #4: Help, waarom raak ik mijn focus kwijt?

Welkom terug bij ElmosEspresso! In onze vierde aflevering duiken we diep in het thema ‘focusverlies’ met onze bijzondere gast, Isabel De Clercq. Isabel, een zelfverklaarde focus fighter en meeting killer, is ook de auteur van het boek ‘Goed Werk, een gids’. Samen bespreken we de wortels van focusverlies en delen we praktische strategieën om je concentratie terug te vinden.

Expertise
HR
3 minuten read
Laura Gerard
26.06.2024
Podcast

Focusverlies is een veelvoorkomend probleem in de moderne werkwereld. Maar wat zijn de oorzaken hiervan? Isabel De Clercq legt uit dat er verschillende "focusvijanden" zijn die bijdragen aan onze afleiding en verminderde concentratie. Deze vijanden variëren van onderbrekingen door collega’s tot een overdaad aan digitale meldingen. Isabel benadrukt dat het essentieel is om te begrijpen waarom we onze focus verliezen, zodat we gerichte maatregelen kunnen nemen en aandacht kunnen geven aan aandacht.

Vier grote focusvijanden

  1. Onderbrekingen: Isabel beschouwt onderbrekingen als de grootste vijand van focus. Uit onderzoek blijkt dat elke keer dat we afgeleid worden, het gemiddeld 25 minuten duurt om weer terug in dezelfde concentratie te komen. Dit betekent dat zelfs korte onderbrekingen onze productiviteit aanzienlijk kunnen beïnvloeden.
  2. De druk van het druk bezig zijn: Het druk hebben wordt vaak gezien als een statussymbool, stelt Isabel. In een cultuur waarin druk zijn als een teken van succes wordt gezien, voelen we ons vaak verplicht om constant bezig te zijn met verschillende taken, waardoor we niet de tijd nemen om ons echt te concentreren.
  3. Technologische afleidingen: Technologieën zoals smartphones en e-mail kunnen onze aandacht voortdurend afleiden. Het constante piepen en trillen van meldingen maakt het moeilijk om diep in een taak te duiken. Isabel adviseert om bewust om te gaan met deze technologieën om je focus te behouden.
  4. De tyrannie van extraversie: In veel werkculturen wordt snel reageren en veel interactie aangemoedigd, wat kan leiden tot een cultuur van constante onderbrekingen en afleidingen. Dit maakt het moeilijk om een diepere, onafgebroken concentratie te bereiken.

De Espresso take-away

  • Creëer een Focusroutine: Bouw een vaste routine in je dag waarin je je richt op belangrijke taken zonder onderbrekingen. Isabel benadrukt het belang van een dagelijkse “focus tijd” waarin je niet gestoord mag worden, bijvoorbeeld van 9:30 tot 11:30 uur. Deze tijd kun je gebruiken om geconcentreerd aan je belangrijkste taken te werken.
  • Minimaliseer Gebruik van Technologie: Probeer technologieën die je afleiden te minimaliseren. Zet meldingen uit en gebruik digitale tools bewust en doelgericht. Dit helpt je om minder afgeleid te worden door onnodige prikkels en je beter te concentreren op de taak die je voor handen hebt.
  • Praktiseer Mindfulness en Fysieke Activiteit: Praktijken zoals mindfulness, meditatie, en zelfs koude douches kunnen helpen om je concentratie te verbeteren. Het draait allemaal om aandacht schenken aan het moment en je bewust te zijn van je omgeving. Door deze praktijken kun je je aandachtsspanne verbeteren en je beter focussen op je werk.
  • Investeer Tijd in Langzame Activiteiten: Langzame, aandachtige activiteiten zoals het lezen van fysieke boeken kunnen helpen om je ‘aandachtspier’ te trainen. Dit versterkt je vermogen om je te concentreren en zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid raakt door externe prikkels.

Wil je op de hoogte blijven van onze podcast afleveringen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal!