Podcast: Elmos Espresso #1 - Wat als ik mijn job niet graag meer doe?

Wat als je je niet langer 100% tevreden voelt in je job? Betekent dit dan automatisch dat we van functie of bedrijf moeten veranderen? Of zijn er andere wegen naar werkgeluk? Samen met Jess Donckers - arbeidspsychologe en psychotherapeut - verzamelen we praktische take-aways waar jij mee aan de slag kan in jouw professionele groei.

Expertise
HR
2 minuten read
Laura Gerard
14.02.2024
Podcast

Jess besloot op latere leeftijd terug te studeren en een drastische carrièreswitch te maken. Vandaag wijdt ze haar tijd aan het begeleiden van mensen die op zoek zijn naar een frisse kijk op hun loopbaan en behoeften op professioneel vlak.

Het belang van zelfkennis

Een terugkerend advies van Jess is het belang van zelfkennis. Veel professionals weten niet echt wie ze zijn, wat ze kunnen of wat ze willen. Een belangrijk uitgangspunt waarom onzekerheid of ontevredenheid op professioneel vlak kan ontstaan. Jouw situatie bekijken vanuit helikopterperspectief kan baat bieden. Wat mis je precies in je huidige functie? En nog belangrijker: wat maakt jou wél gelukkig?

Balans in je werk

Balans is een belangrijke sleutel tot werkgeluk. Probeer om een evenwicht te vinden tussen taken die energie geven en taken die energie vragen. Door bewust om te gaan met onze energiepatronen, kunnen we onze taken zodanig structureren dat we aan het eind van de werkdag niet uitgeput maar voldaan zijn.

Reflectie

Wanneer we geconfronteerd worden met een gebrek aan groei- of leermogelijkheiden in onze huidige functie, moedigt Jess aan om buiten de lijntjes te denken. Voldoening en groei kan ook buiten ons werk gevonden worden. “Je kan niet verwachten dat een job jou alles geeft wat in je behoeftepalet zit”, aldus Jess. Onderzoek of je deze behoeften binnen of buiten je werk kan vervullen, zoals bijvoorbeeld door een hobby uit te oefenen, vrijwilligerswerk of een carrière in bijberoep te starten.

Conclusie

Verandering betekent niet altijd dat we van functie of bedrijf moeten veranderen. Soms vinden we door te reflecteren over onze wensen en behoeften, andere manieren om deze te vervullen. Door zelfkennis, reflectie en balans kunnen we het pad naar werkgeluk net iets beter definiëren.