Elmos helpt VMA met asset management tool

In de complexe wereld van elektrische installaties is het behouden van overzicht cruciaal. Met duizenden componenten in een installatie, rijst de vraag: hoe blijf je als installateur georganiseerd, en hoe zorg je ervoor dat klanten moeiteloos storingen kunnen rapporteren? VMA, een bedrijf gespecialiseerd in elektrische installaties, zocht een antwoord op deze vragen en benaderde Elmos voor een oplossing.

VMA

Over VMA

VMA is een toonaangevend bedrijf in de elektrische installatiebranche, met verschillende vestigingen verspreid over het land. Onder hun klanten bevindt zich een multinational met een Europees distributiecentrum in België. Dit centrum is uitgerust met complexe elektrische installaties die bestaan uit duizenden componenten, zoals zekeringkasten, generatoren, controleborden, en transformatoren. Wanneer een component defect raakt, was het tijdrovend voor medewerkers om het probleem nauwkeurig te identificeren en te lokaliseren.

 

Naar een Doelgerichte Asset Management Tool

VMA wilde zich concentreren op hun expertisegebied, de elektrische installaties, en zocht een ontzorgingsmodel. Na een initiële workshop waarin VMA haar wensen en visie deelde, stelde Elmos een gedetailleerd requirements document op dat als projectomvang diende. Elmos benoemde een (proxy) producteigenaar om feedback efficiënt naar het team van analisten te kanaliseren. Er waren slechts twee tussenliggende mijlpalen: de afstemming van het wireframe en een demo die 80% van de functionaliteit liet zien. Dankzij deze aanpak kon Elmos snelheid maken op zowel analytisch als technisch vlak en toch een succesvol resultaat opleveren voor de UAT-tests en de daaropvolgende Go-Live.

Elmos en VMA kozen samen voor een asset management tool die gebruik maakt van QR-codes. Elk elektrisch component kreeg een unieke QR-code, die een directe koppeling naar de relevante pagina binnen de applicatie bevatte. Vanuit een backoffice kunnen gebruikers gemakkelijk details opvragen en meldingen aanmaken. Dit efficiënte tracking systeem biedt snel inzicht in de aanwezige componenten en hun locaties.

 

Agile en Flexibel

Het ontwikkeltraject werd gekenmerkt door een Agile aanpak, met code ontwikkeld in korte sprints. Er werden best practices, coderingsstandaarden en documentatie ingezet om te zorgen voor consistente en coherente code, vooral van belang vanwege de flexibele teamsamenstelling die het project kende. De tool werd gebouwd met .NET Core en React, met een SQL Server-database, allemaal gehost op Azure. Multifactor authenticatie en een gebruikersrechtenmatrix werden geïmplementeerd voor de beveiliging van de componentenbibliotheek.

 

Resultaat

De asset management tool van Elmos heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop VMA en haar klanten elektrische componenten beheren en monitoren. Het systeem gaat verder dan alleen het rapporteren van storingen; het beheert ook de resultaten van periodieke controle-inspecties. Indien nodig kan de tool zorgen voor het inplannen van aanvullende opvolgingsmomenten.

 

De Respons

VMA en haar eindklant zijn uiterst tevreden met het geleverde systeem. Herstellingen en aanpassingen die voorheen dagen in beslag namen, worden nu binnen enkele uren uitgevoerd. VMA hoefde zich, afgezien van de feedbackmomenten, geen zorgen te maken over het ontwikkelingstraject. Elmos leverde de volledige oplossing kant-en-klaar op.

 

Bijkomende Voordelen

De samenwerking tussen Elmos en VMA illustreert hoe technologie kan worden ingezet om complexe processen te stroomlijnen en te verbeteren. De flexibiliteit van het ontwikkelteam, gekoppeld aan een Agile ontwikkelingsaanpak en best practices, heeft geresulteerd in een robuuste en efficiënte tool die VMA in staat stelt zich te concentreren op hun kernexpertise terwijl hun elektrische componenten beheer geoptimaliseerd is.

 

Conclusie

Door het benutten van de expertise van Elmos in het ontwikkelen van maatwerkoplossingen, heeft VMA een asset management tool verworven die niet alleen het beheer van elektrische componenten stroomlijnt, maar ook bijdraagt aan een snellere en efficiëntere respons op storingen en onderhoudsbehoeften. De gebruiksvriendelijkheid voor technici op locatie, met de integratie van QR-codes, maakt het voor VMA mogelijk om effectief te navigeren door de complexiteit van grote elektrische installaties en zich te concentreren op wat ze het beste doen.