Sofie werkt als Full Stack Developer bij Sport Vlaanderen

Ter gelegenheid van Programmer’s Day, een themadag die jaarlijks op de 256e dag van het jaar plaatsvindt, zetten we het beroep van programmeur én meteen ook een van onze medewerkers in de kijker.

Sofie werkt als Full Stack Developer via Elmos voor Sport Vlaanderen

Tijdens haar opleiding Productontwikkeling kwam Sofie voor het eerst echt in aanraking met IT en programmeren. En het was liefde op het eerste gezicht. Ze vond het zelfs zo leuk dat ze na 1 jaar stopte met haar opleiding en Toegepaste Informatica ging studeren aan de Hogeschool Gent. 

 

Sofie, hoe ben je na je opleiding bij Elmos terechtgekomen? 

Ik liep in 2020 stage als Full Stack Developer bij Elmos, om mee te helpen aan de ontwikkeling van een app om de skills matrix van Elmos te mappen. Na die stage ben ik meteen aan een interne opleiding van Elmos gestart, het Young Potentials Program dat ieder jaar wordt georganiseerd. Zo werd ik een maand lang ondergedompeld in de wereld van .NET en was ik helemaal klaar om als IT-consultant te starten. 

 

Wat houdt je job als Full Stack Developer in?

Ik werk als junior developer samen met een viertal andere ontwikkelaars en 5 analisten mee aan projecten. Denk aan databankbeheer, front-end en back-end, werken met verschillende frameworks, met naast .NET. ook .NET Core, Blazor, React en .NET MVC. Als team, we zijn met 5 developers en 5 analisten, zijn we bijvoorbeeld veel bezig met het beheer van de applicaties van sportdiensten, federaties, en sportkampen.

 

Hoe ziet je werkdag eruit?

Die begint met een daily stand-up. We zitten met het hele team samen en bespreken wat de dringende zaken zijn die we eerst moeten behandelen. Dan begin ik te werken aan de story die me is toegewezen. Ik werk samen met analisten om te bekijken of er bepaalde zaken op een andere, betere manier kunnen ontwikkeld worden, en met een tester. Maar het grootste deel van mijn dag besteed ik aan programmeren, natuurlijk.

 

Welke skills heb je nodig als developer? 

Als developer moet je voortdurend probleemoplossend denken en zo vlot mogelijk een antwoord vinden op de vraagstukken die je voorgeschoteld krijgt. Ook communicatieskills zijn belangrijk. Niet per se naar klanten toe, maar vooral in je samenwerking met analisten en projectmanagers. Je moet dus ook wel een teamplayer zijn. En last but not least, nieuwsgierigheid! Dingen zelf uitzoeken, leren hoe ze werken... Dat maakt het elke dag zo boeiend! 

 

Wat vind je zo leuk aan je job? 

De variatie. De ene dag werk ik aan een databank, de volgende met React. Ik hou ervan uit te dokteren hoe ik bepaalde zaken kan omzetten naar code. 

 

De IT-sector evolueert constant. Moet je je geregeld bijscholen? 

Absoluut. Je moet mee zijn met de nieuwe frameworks en nieuwe technologieën. Niet dat je elke week een nieuwe cursus moet volgen, maar je moet wel leergierig zijn en je kennis blijven bijspijkeren. 

 

Hoe is het om als vrouw in een overwegend mannelijke sector te werken?

Maakt niet uit. IT is een job als een andere. Het is maar hoe je daar zelf mee omgaat. Als programmeren je interesseert, dan raad ik het iedereen aan. Probeer het gewoon. Je hoeft zelfs niet per se naar de universiteit of hogeschool te gaan. Je vindt heel veel info en opleidingen online. 

 

Wil jij collega worden van Sofie? Bekijk onze vacatures!